ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ГОЛЬФУ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ

Марина ТЕРЕЩУК, Геннадій ДРОБИШЕВСЬКИЙ

Анотація


Гольф є одним із видів спорту, який активно розвивається у світі та є перспективним для подаль­шого розвитку, зокрема і в Україні. В Україні дослідженням історії розвитку гольфу не приділялося уваги, а також повністю відсутні наукові дані. Тому метою нашого дослідження є висвітлення та обґрунтування процесу формування й розвитку гольфу в Україні в історичному аспекті. Методи дослідження: історико-логічний метод; аналіз наукової й методичної та спеціалізованої літератури, інтернет-ресурсів, нормативних документів і статистичних звітів; порівняння й зіставлення; функціонально-структурний аналіз. Проведено комплексний аналіз формування, становлення та розвитку гольфу в Україні. Визначено три основні періоди розвитку гольфу в Україні. Для кожного з періодів характерні важливі події, які дозволили визначити умовні терміни періодизації: перший (1913 р.) – витоки зародження гольфу на українських землях; другий (1997–2008 рр.) – виникнення гольфу в незалежній Україні, розвиток інфраструктури, створення управлінських структур; третій (2009 р.– дотепер) – вступ до міжнародних організацій із гольфу.

Представлено характеристику інфраструктури гольфу в Україні, кількість спортсменів та системи змагань, які розглядають як критерії розвитку виду спорту в країні. 


Ключові слова


гольф, Україна, періодизація розвитку.

Повний текст:

PDF

Посилання


Медіа-звіт XXIII Генеральна Асамблея НОК України. Презентація гольфу від 11.12.09 – 98 c.

Наказ Держкомспорт «Про надання спортивним федераціям статусу національної» від 2 квітня 2003 року №848.

Постанова XIV звітно-виборної генеральної асамблеї «Про визнання та вступ до НОК України колективних членів» від 20 грудня 2002 р. №7.

Протоколи змагань «Ukraine Open Golf Gup» за 2004-2008 рр. [Електронний ре-сурс]. – Режим доступу : http://www.ukrgolf.com/protokoli-2.html.

Протоколи чемпіонату України з гольфу за 2009-2013 рр. [Електронний ресурс] .– Режим доступу : http://www.ukrgolf.com/protokoli-2.html.

Статут ГО «Всеукраїнська федерація гольфу» [Електронний ресурс] // Всеукраїнська федерація України. – Режим доступу : http://www.ukrgolf.com. – 07.05.2007.

Терещенко, Муравьевы-Апостолы и Ротшильды, породнившись, попытались сделать мир лучше [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://gazeta.zn.ua/CULTURE/te¬reschenko,_muravievy-apostoly_i_rotshildy,_porodnivshis,_popytalis_sdelat_mir_luchshe.html.

Юз і Юзівка. Фонд підтримки прогресивних реформ / гл. ред. В. А. Гайдук. – К. : Книга, 2000. – С. 47, 56.

Nicholas M. Apostol. For Better – For Worse (the Life of Vladimirovich Mouravieff-Apostol-Korobyine) // Book Surge Publishing. – O., 2007.

75 th Anniversary. European Golf Association. / Christoph Meister – Zwitzerland, 2012. – P. 101.

Український гольф [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrgolf.com.

Гольф [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.ngf.org/pages/golfers.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.