ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОРУШЕНЬ З БОКУ СЕРЦЕВО‑СУДИННОЇ ТА ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМ У ЖІНОК З ПОСТМАСТЕКТОМІЧНИМ СИНДРОМОМ З РІЗНИМИ ТИПАМИ СТАВЛЕННЯ ДО ХВОРОБИ

Юрій БРІСКІН, Тетяна ОДИНЕЦЬ

Анотація


Рак молочної залози та проведене лікування є потужними психотравмувальними факторами, що істотно впливають не лише на психоемоційний стан жінки, а й на соматичний, що мають індивідуальний характер. Мета – визначити особливості функціональних порушень з боку серцево‑судинної та дихальної систем у жінок з постмастектомічним синдромом з різними типами ставлення до хвороби на стаціонарному етапі реабілітації. Матеріали і методи дослідження: аналіз літературних джерел та емпіричних даних; реографія, спірографія, визначення типу ставлення до хвороби за особистісним опитувальником Санкт‑Петербурзького науково‑дослідного психоневрологічного інституту ім. В. М. Бехтерева; методи математичної статистики. До дослідження залучено 50 жінок з постмастектомічним синдромом на стаціонарному етапі реабілітації. Результати: у жінок з інтра‑ та інтерпсихічним типами ставлення до хвороби відзначено вірогідно гірші функціональні можливості серцево‑судинної системи за показниками ударного та хвилинного обʼєму, серцевого та ударного індексів, загального та периферичного опору судин, потужності та роботи лівого шлуночка, а також роботи дихальної системи.

Ключові слова


ставлення, реографія, спірографія, жінки, постмастектомічний синдром.

Повний текст:

PDF

Посилання


Касимова Л. Н. Результаты психопатологического и психологического исследования онкологических больных / Л. Н. Касимова, Т. В. Илюхина // Психические расстройства в общей медицине. – 2007. – № 3. – С. 21–25.

Методика для психологической диагностики типов отношения к болезни : методические рекомендации / Вассерман Л. И., Иовлев Б. В., Карпова Э. Б. [и др.]. – Санкт‑Петербург : Санкт‑Петербургский научно‑исследовательский психоневрологический институт им. В. М. Бехтерева, 2001. – 33 с.

Одинець Т. Особливості впливу особистісно‑орієнтованих програм фізичної реабілітації на функціональний стан серцево‑судинної системи жінок з постмастектомічним синдромом / Тетяна Одинець // Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. з галузі фіз. виховання, спорту і здоров’я людини. –Львів, 2015. – Вип. 19, т. 3. – С. 115–119.

Одинець Т. Є. Функціональний стан системи зовнішнього дихання жінок з постмастектомічним синдромом / Т. Є. Одинець // Фізична культура, спорт та здоров’я нації : зб. наук. пр. Вінницького держ. пед. ун‑ту ім. М. Коцюбинського. – Вінниця, 2014. – Вип. 18, т. 1. – С. 445–450.

Physical and Psychosocial Recovery in the Year After Primary Treatment of Breast Cancer /

P. Ganz, L. Kwan, A. Stanton [et al.] // J. Clin. Oncol. – 2011. – Vol. 29 (9). – Р. 1101–1109.

Psychosexual functioning of women after breast cancer therapy / B. Mroczek, D. Kurpas,

E. Grochans [et. al] // Psychiatr Pol. – 2012. – Vol. 46 (1). – Р. 51–61.

Role of physiotherapy and patient education in lymphedema control following breast cancer surgery / Lu SR, Hong RB, Chou W., Hsiao PC // Ther Clin Risk Manag. – 2015. – Vol. 11. – P. 319–327.

Upper limb lymphedema after breast cancer treatment / H. Ben Salah, M. Bahri, B. Jbali [et al.] // J. Cancer Radiother. – 2012. – Vol. 16 (2). – Р. 123–127.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.