ОСОБЛИВОСТІ ВИДУ СПОРТУ Й ФУНКЦІОНАЛЬНІ МОЖЛИВОСТІ ЧОЛОВІКІВ І ЖІНОК У ДЗЮДО

Федір Загура

Анотація


Постановка проблеми. На сучасному етапі розвитку дзюдо, без огляду на японське коріння, є самостійною культурною цінністю, що належить цілому світові. На сьогодні культурні традиції цього виду спорту зберігають родоначальники-японці на основі класичної техніки. У Європі ж, навпаки, розвивається більше силове дзюдо. Однією із причин є те, що спортсмени з раннього дитинства використовують для відпрацювання техніки кімоно з широкими і жорсткими вилогами, які знижують «технічність рухів». У багатьох країнах науковці розробляють і впроваджують національні програми підготовки дзюдоїстів на основі накопиченого досвіду. Однак питання функціональних можливостей чоловіків та жінок висвітлено не повністю і потребують додаткових досліджень.

Висновки та перспективи подальших досліджень. Отже, особливості специфіки рухової діяльності дзюдоїстів (залежно від спрямованості тренувального процесу – розвиток техніко-тактичних показників, відпрацювання засобів нападу і захисту, швидкісно-силових якостей і загальної фізичної підготовки) вплинули на рівень функціональних можливостей різних систем організму та їхніх адаптаційних можливостей у процесі напруженої м’язової діяльності, оскільки обумовлюють гетерохронізм функцій і різних рівнів компенсацій.

Показники статевого диморфізму з огляду на адаптаційні можливості організму дзюдоїстів і дзюдоїсток пов’язані з їхніми ваговими категоріями. Перспективи подальших досліджень спрямовані на корекцію тренувального процесу, використання комплексу відновних засобів, що сприяють оптимізації відновлення з урахуванням статі дзюдоїстів.


Повний текст:

PDF

Посилання


Дзигаро Кано. Кодокан дзюдо. – Ростов-на-Дону : Феникс, 2000. – 488 с.

Загура Ф. Комплексна оцінка фізичної підготовленості дзюдоїстів // Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. з галузі фіз. виховання, спорту і здоров’я людини. – Львів, 2011. – Вип. 15, т. 1. – С. 95–99.

Іорданская Ф. А. Мужчина и женщина в спорте высших достижений (проблемы полового диморфизма) : монография / Ф. А. Іорданскя. – Москва : Советский спорт, 2012. – 256 с.

Пашинцев В. Г. Физическая подготовка квалифицированных дзюдоистов к главному соревнованию года : монография / В. Г. Пашинцев. – Москва : Спорт, 2016. – 208 с.

Шестаков В. Б. Теория и практика дзюдо : учебник / В. Б. Шестаков,

С. В. Ерегина. – Москва : Советский спорт, 2011. – 488 с.

Шуліка Ю. А. Дзюдо. Система и борьба : учеб. для СДЮШОР, спортивных ф-тов пед. ин-тов, тех-мов физ. культуры и училищ олимпийского резерва / Ю. А. Шулика [и др.]. – Ростов-на-Дону : Феникс, 2006. – 800 с.

Федерація дзюдо України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: www.ukrainejudo.com


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.