ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ТРЕНУВАННЯ З ОЗДОРОВЧОГО СТРЕТЧИНГУ ДЛЯ ЖІНОК ДРУГОГО ПЕРІОДУ ЗРІЛОГО ВІКУ

Світлана САВІНА

Анотація


Вступ. Ірраціональний спосіб життя, соціальні та особисті чинники несприятливо позначаються на здоров’ї населення. Унаслідок вікових змін у жінок другого періоду зрілого віку знижується фізичні можливості, зокрема зміни торкаються показників сили, витривалості, гнучкості, погіршується координація й спритність. У суспільстві переважає думка, що зусилля медичної науки і охорони здоров’я, спрямовані на пошук досконалих методів лікування, не приводять до істотних результатів у поліпшенні здоров’я людей середнього та похилого віку [2, 4]. Одним із способів розв’язання цієї проблеми є пошук нових підходів не лише до побудови тренувальних процесів, але і щоб виявити підвищений інтерес з урахуванням особливостей фізичного стану жінок середнього віку. Для жінок другого періоду зрілого віку притаманне заняття низької інтенсивності, зокрема у фітнес- клубах є популярним інноваційний вид рухової активності під назвою стретчинг (від англ. «stretching» – розтягування) [4, 5] – система спеціально фіксованих положень певних частин тіла для розвитку рухливості у суглобах. Вправи зі стретчингу пов’язані з напруженням та розслабленням (релаксацією) різних м’язів та зв’язок, основний їх ефект полягає в підвищенні фізичного потенціалу людини, позбавленні надмірного нервово-п сихічного напруження, профілактиці захворювань та попередженні випадків травматизму [1, 3, 6]. Розроблений комплекс з оздоровчого стретчингу для жінок другого періоду зрілого віку цілком вирішив ці поставлені завдання.
Мета дослідження – обґрунтування та розроблення методики тренувальних занять з оздоровчого стретчингу для жінок другого періоду зрілого віку.
Методи дослідження: аналіз і узагальнення даних науково-м етодичної літератури, педагогічне спостереження та педагогічний експеримент.


Повний текст:

PDF

Посилання


Андерсон Б. Растяжка для поддержания мышц и суставов / Бобо Андерсон. – Москва : Попурри, 2017. – 224 с.

Алтер М. Дж. Наука о гибкости / М. Дж. Алтер. – Киев : Олимпийская литература, 2001. – 422 с.

Фізичне виховання. Стретчинг: практикум / уклад.: В. В. Білецька, Ю. О. Усачов, Л. В. Ясько. – Київ : НАУ, 2015. – 44 с.

Митчик О. Особливості мотивації до занять фізичними вправами в жінок, які тренуються в оздоровчих клубах / Олександр Митчик // Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві. – 2009. – № 1. – С. 55–57.

Савіна С. Сучасні фітнес- технології оздоровчої спрямованості / Світлана Савіна // Фізична активність і якість життя людини : зб. тез доп. ІV Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. – Луцьк, 2020. – С. 68.

Schutz H. Stretching: con gimnasia de estiramiento para relajacion, ellasticidad y bienestar / Hans Schutz. – Barcelona : Editorial Paidotribo, 2019. – 110 p.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.