ФІЗИЧНІ ТРЕНУВАННЯ В РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ

Ірина КАЛЬОНОВА

Анотація


Мета дослідження – оцінити ефективність дозованих фізичних навантажень у системі реабілітації хворих з цукровим діабетом 2 типу.

Висновок. Таким чином, введення до програми реабілітації хворих з цукровим діабетом 2 типу дозованих фізичних навантажень за умови систематичного застосування сприяє зниженню маси тіла, нормалізації показників вуглеводного і ліпідного обміну.


Методи дослідження. Обстежено 26 жінок віком 40–50 років з легкою формою ЦД 2 типу. Жінкам основної групи (14 осіб) додатково до корекції режиму харчування пропонували програму систематичних дозованих фізичних навантажень. Заняття тривалістю 60 хвилин проводили тричі на тиждень (загалом 3 години на тиждень) при запланованій частоті серцевих скорочень 50–70 % від максимальної. На кожному занятті застосовували як аеробні, так і силові фізичні вправи. У групі порівняння було з 12 осіб фізичні навантаження не застосовували.

Ключові слова: цукровий діабет, дозовані фізичні навантаження.


Повний текст:

PDF

Посилання


Генделека Г. Ф. Превентивная диабетология / Г. Ф. Генделека. – Одесса : ВМВ, 2013. – 608 с.

Уніфікований клінічний протокол первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу» : наказ Міністерства охорони здоров’я № 1118 від 21.12.2012 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.moz.gov.ua/docfiles/dod1118_2_2012.pdf


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.