БІОМЕХАНІЧНІ ОСНОВИ МЕТАННЯ ГРАНАТИ НА ТОЧНІСТЬ У ВІЙСЬКОВОМУ П’ЯТИБОРСТВІ

Ігор ЛОТОЦЬКИЙ, Орест ЛЕСЬКО, Андрій АНДРЕС

Анотація


Вступ. Метання гранати на точність у військовому п’ятиборстві є складною координованою вправою, яка вимагає від спортсмена чіткого виконання усіх рухів, які б забезпечили максимально сприятливі умови для фінального зусилля та чіткої траєкторії польоту гранати. Крім того, багатоборець повинен володіти високим рівнем швидкісно- силових якостей, тонких зорових відчуттів і абсолютної пам’яті рухових дій.

Мета – здійснити порівняльний біомеханічний аналіз різних способів метання гранати на точність у військовому п’ятиборстві.

Методи дослідження: аналіз і узагальнення даних наукової і методичної літератури; педагогічне тестування; педагогічний експеримент.

Висновок. Отже, метання гранати на точність – це та дисципліна у військовому п’ятиборстві, яка вимагає від спортсмена не тільки високої технічної майстерності, а й достатнього рівня швидкісно- силових якостей у поєднанні з тонкими зоровими відчуттями. Адже граната потрапляє в ціль лише при оптимально визначеному куті початкової швидкості її вильоту, і зміна однієї з цих характеристик призводить до невлучності кидка. Саме тому вибір способу метання гранати на точність у військовому п’ятиборстві, є важливим чинником при підготовці спортсменів із неоднаковим розвитком швидкісно-с илових якостей.

Ключові слова: кидок, граната, військове п’ятиборство.


Повний текст:

PDF

Посилання


Артюшенко О. Ф. Легка атлетика : навч. посіб. / О. Ф. Артюшенко, А. І. Стеценко. – Черкаси : Вовчок О. Ю., 2006. – 424 с.

Бизин В. П. Обучение легкоатлетическим метаниям / В. П. Бизин. – Харьков : Основа, 1995. – 172 с.

Лемешко В. Й. Методика навчання легкоатлетичним вправам : навч.-метод. посіб. / Лемешко В. Й. – Львів : ЛНУ, 2011. – 105 с.

Військове п’ятиборство. Організація та методика проведення навчально- тренувальних занять і змагань : навч.-метод. посіб. / О. О. Старчук, К. В. Пронтенко, В. В. Пронтенко [та ін.]. – Житомир : ЖВІ, 2017. – 171 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.