ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ЗДОРОВ’Я, ЯКОСТІ ТА СПОСОБУ ЖИТТЯ ШКІЛЬНОЇ МОЛОДІ (ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ)
Анотація
Важливе значення для оцінювання благополуччя і способу життя має створення комплексних систем збору даних. Мета роботи: розроблення моніторингової системи для аналізу якості та способу життя школярів, що передбачає напрацювання необхідного методологічного підґрунтя, визначення суб’єктів та індикаторів моніторингу і перевірку інструменту моніторингу. Методи дослідження: аналіз і синтез, моделювання, соціологіч
ні, математичної статистики. У опитуваннях взяли участь 360 школярів, 100 батьків, 80 директорів та 30 районних методистів. За відповідями респондентів охарактеризовано недоліки в медичному обслуговуванні дітей, основні чинники, від яких залежить формування способу життя. Складовими моніторингової системи визначено учасників навчально-виховного процесу, індикатори (фізичне, психологічне, соціальне і матеріальне благополуччя, життєві компетентності, умови навчально-освітньої діяльності), спеціальні питальники та дії необхідні для реалізації моніторингу. Результати перевірки інструмента моніторингу виявили високий рівень внутрішньої узгодженості (б > 0,70) та високу стабільність вибраних індикаторів (r = 0,73–0,91).
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Калиниченко І. О. Оцінка стану здоров’я школярів загальноосвітніх навчальних за-кладів різного типу / І. О. Калиниченко, Н. М. Стеценко, Т. В, Стефаник // Вісник СумДУ. Се¬рія: Медицина. – 2012. – №1. – С. 172–177.
Сидоренко Т. П. Вплив різних чинників на процес формування здоров’я здорових підлітків / Т. П. Сидоренко, О. В. Бердник // Медичні перспективи. – 2010. – Т. XV, № 4.– С. 106–109.
Формування здорового способу життя молоді: проблеми і перспективи / О. Яре-менко, О. Балакірєва, О. Вакуленко [та ін.]. – К. : Український інститут соціальних дослі-джень, 2000. – 207 с.
Comparability of health surveys in Europe: France, United Kingdom, Russia, Poland, Czech Republic, Germany, Greece, Italy, Spain and Sweden / T. Barnay, F. Jusot, T. Rochereau, C. Sermet. – Institut de recherche et documentation en économie de la santé, 2005. – 112 p.
Fayers P. Quality of life / P. Fayers, D. Machin. – John Wiley & Sons Ltd., 2000. – 393 p.
Mensink G. B. Was isst du? Ein Verzehrshäufigkeitsfrage bogen für Kinder und Jugendliche / G. B. Mensink, M. Burger // Bundesgesundheitsbl Gesundheitsforsch Gesundheitsschutz. – 2004. – Vol. 47. – P. 219–226.
Mensink G. B. Lebensmittelverzehr bei Kindern und Jugendlichen in Deutschland. Ergebnisse des Kinder- und Jugend gesund heitssurveys (KiGGS) / G. B. Mensink, C. Kleiser, A. Richter // Bundesgesundheitsbl Gesundheitsforsch Gesundheitsschutz. – 2007. – Vol. 50. – P. 609–623.
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.