НУТРИЦІОЛОГІЯ ЯК ОСНОВНИЙ ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ У РЕСТОРАННИХ ЗАКЛАДАХ

К. Белінська

Анотація


Харчування забезпечує організм енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Відновлення клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження з їжею пластичних речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Крім того, їжа є джерелом утворення ферментів, гормонів та інших регуляторів обміну речовин в організмі. Раціональне харчування – це правильно організоване, своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і безпечною їжею, вміст у раціоні оптимальної кількості харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності організму. Раціональне харчування забезпечує нормальну життєдіяльність організму, високий рівень працездатності і стійкості до несприятливих чинників навколишнього середовища, максимальну тривалість активного життя. [1]

Згідно з вимогами нутриціології, харчування повинно забезпечувати організм не тільки основними компонентами – білками, жирами, вуглеводами, вітамінами тощо, але й їх оптимальним співвідношенням.

Тож заклади, які надають послуги харчування, мають ставити перед собою пріоритетним завданням забезпечення гостей харчуванням, збагаченим корисними нутрієнтами.


Повний текст:

PDF

Посилання


Дорохович А. М. Розробка технології затяжного печива спеціального призначення з врахуванням вимог нутріціології для людей похилого віку / А. М. Дорохович, М. М. Петренко // Збірник наукових праць Подільського державного аграрно-­технічного університету. – Кам’янець-­ Подільський : ПДАТУ, 2016. – No 24, ч. 2. – С. 90–99.

Пешук Л. В. Синбіотики у технології ферментованого рибного фаршу / Л. В. Пешук // Продовольча індустрія АПК. – 2013. – No 2. – С. 28–31.

Лешковят О. Синбіотичні кисломолочні продукти – необхідна складова здорового харчування сучасної людини / О. Лешковят, Н. Стеценко // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 86 Міжнар. наук. конф. Молодих учених, аспірантів і студентів, 2–3 квітня 2020 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2020. – ч. 1. – С. 34.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.