ВПЛИВ ЗАНЯТЬ З ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ НА ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ САМОСВІДОМОСТІ МАЙБУТНЬОГО ОФІЦЕРА

Максим БАБИЧ

Анотація


Вступ. Успіх у військовій службі, як і в інших видах військово-п рофесійної діяльності, залежить від особливостей процесу навчання та виховання, які необхідно будувати не тільки на підставі загальних психолого-п едагогічних закономірностей, а також з урахуванням обґрунтованих методів впливу, що відповідають індивідуальним особливостям курсантів. Ефективність роботи офіцера визначається рівнем його професійної підготовленості у закладі військової освіти, зокрема, наскільки успішно він освоїв програму навчання з дисциплін бойової (професійної) підготовки [3, 5].
Основною метою фізичної підготовки у Збройних силах України є забезпечення готовності військовослужбовців до бойової діяльності, виконання службових завдань за призначенням, сприяння вирішенню інших завдань їх навчання та виховання. У процесі фізичної підготовки формують, насамперед, силу, швидкість, витривалість і спритність, на їх основі –  військово- прикладні навички, а в подальшому – т еоретичні знання та організаторсько-м етодичні вміння. Розвиваються під час занять із фізичної підготовки й морально- психологічні якості, сприяючи формуванню у воїнів професійного світогляду, тобто професійної самосвідомості особистості, що передбачає глибоке рефлексивне пізнання себе у діяльності. Розвинена професійна самосвідомість допомагає краще зрозуміти й оцінити себе, особливості своєї службової діяльності, визначити орієнтири професійного та особистісного зростання [1, 2, 4].


Повний текст:

PDF

Посилання


Воронцов О., Романчук С., Ролюк О., Яворський А. (2017). Фізичні навантаження військовослужбовців у сучасному бою. Український журнал медицини, біології та спорту: зб. наук. пр. – Миколаїв: ЧНУ ім. П. Могили, Т. 6, № 6 (90) – С . 47–52.

Інструкція з фізичної підготовки в системі Міністерства оборони України (2021). Наказ Міністра оборони України від 05.08.2021 р. № 225. – К иїв, 234 с.

Кирпенко В., Романчук В., Романчук С. (2015). Спеціальна фізична підготовка як засіб підвищення ефективності професійної діяльності військовослужбовців Сухопутних військ. Фізична активність, здоров’я і спорт, Львів, № 4(22). – С. 12–18.

Настанова з фізичної підготовки Сухопутних військ Збройних Сил України (2022). Наказ командувача Сухопутних військ Збройних Сил України від 14.02.2022р. № 36-ОД – К иїв, 2022. – 94 с.

О. Матвейко, С. Романчук, О. Ольховий, А. Одеров, О. Небожук, В. Климович (2022). Вплив занять фізичними вправами на функціональний стан та працездатність військовослужбовців- ветеранів бойових дій. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві / Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки. Луцьк, № 1(57). С. 31–36. doi: 10.29038/2220–7481–2022–01–31–36.

Одеров А. М., Кузнецов М. В. (2016). Фізична підготовленість майбутніх офіцерів Збройних сил України. Молода спортивна наука України: зб. наук. праць з галузі фізичного виховання, спорту і здоров’я людини. Вип. 20: у 4-х т. – Л .: ЛДУФК, Т. 1,2. – С . 274–278.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.