АКТУАЛЬНІСТЬ ЛЕГЕНЕВОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З НАСЛІДКАМИ БРОНХОЛЕГЕНЕВОЇ ДИСПЛАЗІЇ

Оксана БАРАН, Катерина ТИМРУК-СКОРОПАД

Анотація


Вступ. Однією з найважливіших проблем, які впливають на віддалений прогноз передчасно народжених дітей, вважають бронхолегеневу дисплазію [3, c. 43–52].
Бронхолегенева дисплазія (БЛД) –  це дифузне паренхіматозне захворювання легень, яке є характерним для недоношених дітей, які потребували штучної вентиляції легень і кисневої терапії гострої дихальної недостатності в неонатальному періоді. Захворювання є хронічним, мультисистемним, з ним пов’язані не лише тривала госпіталізація, високий ризик ускладнень і смерті, але й значний тривалий фізичний, психологічний, соціальний та економічний тягар для родин хворих дітей [1, c. 169].
Бронхолегенева дисплазія є предиктором численних несприятливих наслідків для здоров’я надалі. Діти з БЛД та його віддаленими наслідками в дошкільному віці мають хронічні серцеві та легеневі порушення, проблеми з артеріальним тиском, затримкою росту та проблеми з розвитком нервової системи [2, c. 43–52].


Повний текст:

PDF

Посилання


Roosevelt GE. Pediatric respiratory emergencies: diseases of the lungs. Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 2018. № 9. С 169.

Koroglu O., Yalaz M., Levent E., Akisu M. Cardiovascular Consequences of Bronchopulmonary Dysplasia in Prematurely Born Preschool Children. Neonatlogy aims&Scope – Karger Publishers. 2013. C/ 283–289.

Добрянський Д. О., Меньшикова А. О., Борисюк О. П. Віддалені наслідки бронхолегеневої дисплазії у недоношених немовлят. Сучасна педіатрія України. 2019. № 4. С 43–52.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.