РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ НИЗЬКОКАЛОРІЙНИХ СОУСІВ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Остап НАЙДА, Марія ПАСКА

Анотація


Вступ. Сучасні кулінарні шедеври дедалі більше пропонують до вживання натуральні продукти. Низькокалорійні соуси із заданою рецептурою є одними з найбільш уживаних, практично щоденною стравою майже у кожному закладі ресторанного господарства. Аналіз стану виробництва й оцінювання перспектив потреби в соусній продукції свідчить про необхідність підвищення якості й розширення асортименту завдяки додаванню перспективної сировини, що забезпечує таку соусну ресторанну продукцію та розширяє асортимент, водночас знижуючи собівартість.
Як жирову основу для низькокалорійних соусів використовують рослинні олії, які пройшли усі стадії рафінації, проте рафінована олія в біологічному відношенні менш цінна. Під час рафінування втрачається значна частина стеринів, і олія майже повністю позбавляється фосфатидів (наприклад, у соєвій олії після рафінації залишається 100 мг% фосфатидів замість 3000 мг% вихідних), а також зменшується кількість вітамінів, амінокислот та мінеральних елементів. Тож для розширення асортименту буде доцільно додати під час приготування локальні, цінні продукти, зокрема бджолиний пилок. Споживання натурального складника, зокрема бджолиного пилку в рецептурі соусу, позитивно впливає на стан імунітету, серцевого м’яза, травного тракту.


Повний текст:

PDF

Посилання


Паска М. Сучасні технології майонезів підвищеної харчової цінності у ресторанному господарстві / Паска М. // Інноваційні технології в готельно-р есторанному бізнесі: матеріали IX Всеукр. наук.-практ. конф. – Київ: НУХТ, 2020. – С . 172–173.

Кривий В. В. Від меду до медового туризму [Електроннийресурс] / В. В. Кривий // Матеріали ІІІ Всеукраїнської науковопрактичної конференції молодих вчених з нагоди Дня науки «сучасна наука: стан та перспективи розвитку». – 2021. – Р ежим доступу до ресурсу: http://dspace.ksau.kherson.ua/.

В. О. Сукманов Дослідження реологічних властивостей макаронних виробів, збагачених каштановою мукою та бджолиним пилком / Ліхоліп І. А. / Стан і перспективи харчової науки та промисловості: тези доповідей VІ Міжнародної науково-т ехнічної конференції. (Тернопіль 22–23 вересня 2022 року) / М-во освіти і науки України, Терн. націон. техн. ун-т ім. І. Пулюя [та ін.]. – Т ернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. – 67 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.