ІНДИВІДУАЛЬНІ ПРОФІЛІ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ПАУЕРЛІФТЕРІВ РІЗНИХ НОЗОЛОГІЧНИХ ГРУП ЯК ЗАСІБ КОНТРОЛЮ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОГРАМ ПІДГОТОВКИ

Марія РОЗТОРГУЙ

Анотація


Вступ. У практиці підготовки спортсменів різних нозологічних груп у силових видах адаптивного спорту виникає проблема контролю за ефективністю впливу програм підготовки на підготовленість пауерліфтерів на етапі початкової підготовки [1]. Оскільки запропоновані тести, що входять у контрольно-п еревідні нормативи, розроблено для здорових спортсменів і вони не відповідають рівню збережених рухових можливостей та не адаптовані до нозологічних особливостей спортсменів з інвалідністю, це унеможливлює їхнє використання для контролю [2].

Мета дослідження – обґрунтування необхідності використання індивідуальних профілів підготовленості пауерліфтерів різних нозологічних груп для контролю ефективності програм підготовки.

Обговорення і висновки. На основі аналізу наявного наукового знання та передового практичного досвіду обґрунтовано можливість використання індивідуальних профілів підготовленості пауерліфтерів різних нозологічних груп для контролю ефективності програм підготовки.

Ключові слова: адаптивний спорт, вади зору, пошкодження опорно- рухового апарату, підготовка.


Повний текст:

PDF

Посилання


Розторгуй М. Особливості підготовки спортсменів з вадами зору / Марія Розторгуй, Аліна Передерій // Фізична активність, здоров’я і спорт. – 2011. – № 4(6). – С. 46–51.

The training system of athletes with disabilities in strength sports / Mariia Roztorhui, Alina Perederiy, Yuriy Briskin, Olexandr Tovstonoh // Sportlogia. – Banja Luka, 2018. – T. 14, nr. 1. – P. 98–106.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.