ВПЛИВ РІЗНИХ РЕЖИМІВ ТРЕНУВАНЬ НА ФІЗИЧНУ ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ ХЛОПЦІВ ТА ДІВЧАТ НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ У ВЕСЛУВАННІ НА БАЙДАРКАХ

Вікторія БОГУСЛАВСЬКА, Павло ЖМУЦЬКИЙ, Оксана БОНДАР

Анотація


Роботу присвячено вивченню ефективності різних режимів тренувань на етапі попередньої базової підготовки веслувальників на байдарках. Мета дослідження полягала в розробленні програм з використанням різних режимів тренувань для цілеспрямованого вдосконалення фізичної підготовленості веслувальників на етапі попередньої базової підготовки. У досліджені брали участь хлопці (15–16 років) і дівчата (14–15 років) ІІ–ІІІ спортивних розрядів. Установлено, що незалежно від статі спортсменів, тренування, в яких переважає стимуляція анаеробних процесів енергозабезпечення, більш ефективні, ніж тренування в аеробному режимі енергозабезпечення.

Ключові слова


аеробна продуктивність, анаеробна (лактатна) продуктивність, режим енергозабезпечення, етап попередньої базової підготовки, фізична підготовленість.

Повний текст:

PDF

Посилання


Богуславська В. Ю. Підвищення спортивної майстерності з веслування на байдарках і каное. Ч. І : навч. посіб. / В. Ю. Богуславська. – Вінниця : ФОП Рогальська І. О., 2014. – 136 с.

Веслування на байдарках і каное та веслувальний слалом. Навчальна програма для дитячо­юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо­юнацьких шкіл олімпійського резерву, шкіл вищої спортивної майстерності та училищ / [Ю. О. Воронцов, Ю. М. Маслячков, О. О. Чередниченко та ін.]. – Київ : Республіканський науково­методичний кабінет Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, 2007. – 125 с.

Платонов В. Н. Система подготовки спортсменов в олимпийском спорте. Общая теория и ее практические приложения / В. Н. Платонов. – Киев : Олимпийская литература, 2004. – 808 с.

Фурман Ю. М. Корекція аеробної та анаеробної лактатної продуктивності організму молоді біговими навантаженнями різного режиму : дис. … д­ра біол. наук: 03.00.13 / Фурман Юрій Миколайович. – Київ, 2003. – 295 с.

Хрипкова А. Г. Возрастная физиология и школьная гигиена / А. Г. Хрипкова, М. В. Антропова, Д. А. Фарбер. – Москва : Просвещение, 1990. – 320 с.

Чичкан О. А. Фізична підготовка веслувальниць на байдарках на етапі попередньої базової підготовки : дис. … канд. наук з фіз. виховання і спорту: 24.00.01 / Чичкан Оксана Анатоліївна. – Львів, 2004. –339 с.

Гребля на байдарках и каноэ во всем мире [Електронний ресурс]. – Режим доступа:

http://www.veslo.org.ua


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.