ЗМІНИ РІВНЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ КУРСАНТІВ БОЙОВИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Віктор ЛАШТА, Сергій ФЕДАК, Олена ХАНІКЯНЦ

Анотація


Вступ. Поведінка військовослужбовців у бойовій обстановці, в умовах якої війська здійснювали бойові завдання в локальних конфліктах та під час проведення АТО, дають змогу зробити висновок про те, що уміння користуватися зброєю і бойовою технікою, знання тактики ведення дій є далеко не достатніми для успішних дій військовослужбовця в бою. Формувати в особового складу уміння і навички долати несприятливі чинники, що супроводжують бойову діяльність, потрібно ще до початку бойових дій. Це завдання слід виконувати в процесі професійної підготовки і фізичної підготовки військовослужбовців.

Мета – визначити зміни рівня загальної фізичної підготовленості курсантів бойових спеціальностей у процесі професійної діяльності.

Методи: теоретичні методи (аналіз та узагальнення наукових джерел); педагогічні (тестування); методи математичної статистики. Дослідження проведено на базі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Проаналізовано показники виконання вправ курсантів механізованих (МП, n=44), танкових (ТП, n=45), артилерійських (АП, n=43) та інженерних підрозділів (ІП, n=44).

Тестування проведено за обов’язковими контрольними вправами згідно з Тимчасовою настановою з фізичної підготовки у Збройних Силах України (ТНФП-2014) [4]. Дослідження за зазначеними вправами проведено двома контрольними тестуваннями (КТ): 1 КТ у березні 2019 року та 2 КТ – у травні 2019 року.


Повний текст:

PDF

Посилання


Одеров А. Фізична підготовленість майбутніх офіцерів Збройних Сил України / Артур Одеров, Сергій Федак, Максим Кузнецов // Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. з галузі фіз. виховання, спорту і здоров’я людини. – Львів, 2016. – Вип.20, т. 2. – С. 274–278.

Романчук С. Залежність бойової готовності курсантів ВНЗ Сухопутних військ від їх фізичної підготовленості / Сергій Романчук, Олександр Попович, Вадим Красота // Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. з галузі фіз. виховання, спорту і здоров’я людини / за заг. ред. Євгена Приступи. – Львів, 2011. – Вип. 15, т. 2. – С. 222–226.

Романчук С. В. Фізична підготовка курсантів військових навчальних закладів Сухопутних військ Збройних Сил України : монографія / С. В. Романчук. – Львів : АСВ, 2012. – 408 с.

Тимчасова настанова з фізичної підготовки в Збройних Силах України : Наказ НГШ № 35 від 11.02.2014 р. – Київ, 2014. – 158 с.

Федак С. С. Фізична підготовка як засіб адаптації військовослужбовців до дій в незвичних умовах / С. С. Федак // Перспективи розвитку озброєння і військової техніки Сухопутних військ : тези доп. Міжнар. наук.-техн. конф. – Львів, 2013. – С. 273–274.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.