СИМВОЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЛУКА ТА СТРІЛ У ГЕРАЛЬДИЧНИХ ЗНАКАХ ЯК ЗАСІБ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ СПОРТИВНОЇ СТРІЛЬБИ З ЛУКА

Михайло ОСТРОВСЬКИЙ

Анотація


Вступ. Міжнародну федерацію стрільби з лука створено у Львові 1931 р. Вона виконує низку функцій, одна з яких є популяризація стрільби з лука у світі.

Заохочення молоді до занять зі стрільби з луком необхідне не лише для розвитку стрільби з лука як олімпійського спорту, але як засіб фізичного виховання для поліпшення здоров’я населення.

У наш час існує безліч способів та засобів популяризації стрільби з лука як виду спорту. І сучасних способів промоції можна виокремити такі: показові виступи, змагання, майстер- класи, фільми, інтерв’ю видатних спортсменів на радіо та телебаченні, у рекламах тощо.

Також можна виокремити символьну популяризацію лука і стріл, які набули традиційного, а також релігійного характеру. Одним із прикладів цієї групи є зображення фігур лука і стріл у геральдичних знаках.

Лук і стріла – поширені гербові фігури. Ці знаки у геральдиці можна використовувати як головну, супровідну або другорядну фігуру [1]. Символи лука: мужність, цілеспрямованість, міць, завзятість. Символіка стріли: прагнення до польоту, мужність, сила, війна, відплата, швидкість.

Поява на українських землях перших міських знаків, котрі набули значення гербів, відома ще з початку XIV ст. [2].

Оскільки немає доступних ґрунтовних праць із цього напряму, робота є актуальна. Актуальність роботи полягає у зацікавленні молоді заняттями зі стрільби з лука із використанням сучасних медійних засобів на базі історико-к ультурної спадщини, зокрема використовуючи геральдичні знаки часів козацької доби та спортивних товариствах.

Мета створити нові форми та засоби популяризації стрільби з лука на основі аналізу та систематизації української історико-к ультурної спадщини.

Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення, системний аналіз, аналіз наукової і методичної літератури. Було проаналізовано геральдичні знаки сіл, міст і районів 16 областей України та АР Крим.


Повний текст:

PDF

Посилання


Румянцева В. В. Эмблемы земель гербы городов Левобережной Украины периода феодализма / В. В. Румянцева. ‒ Киев : Наукова думка, 1986. – 128 с.

Гречило А. Українська міська геральдика / А. Гречило. – Київ–Львів, 1998. – 192 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.