ВПЛИВ ЛОКАЛІЗАЦІЇ ТА ТЯЖКОСТІ УРАЖЕННЯ ХРЕБЕТНО- СПИННОМОЗКОВОЇ ТРАВМИ НА ДИХАЛЬНУ ДИСФУНКЦІЮ

Андрій НЕТЛЮХ, Марія ДРАЦЮК

Анотація


Актуальність. Травма хребта і спинного мозку (ХСМТ) супроводжується клінічними симптомами та має тяжкі прояви. Окрім паралічу м′язів нижніх або верхніх кінцівок, травма впливає також на респіраторну функцію через повний або частковий параліч дихальних м’язів. Ступінь дихальної дисфункції залежить як від рівня травми спинного мозку, так і від тяжкості ураження, тому залишається головною проблемою у людей з високим рівнем травми та часто є причиною смерті. Дихальні ускладнення залежно від рівня ураження будуть різними і прямо залежатимуть від тяжкості ураження.

Мета дослідження проаналізувати вплив тяжкості та локалізації ураження у разі хребетно-с пинномозкової травми на дихальну дисфункцію.

Матеріали та методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних науково- методичної літератури та всесвітньої інформаційної мережі Інтернет.


Повний текст:

PDF

Посилання


Крук Б. Р. Нові технології фізичної реабілітації неповносправних осіб з хребетно-спинномозковою травмою шийного відділу : метод. посіб. / Крук Б. Р. – Львів : Українські технології, 2006. – 135 с.

Кобелєв С. Фізична реабілітація осіб з травмою грудного та поперекового відділів хребта і спинного мозку : метод. посіб. / Степан Кобелєв. – Львів : ПП Сорока; 2005. – 88 с.

Ko H.-Y. Management and Rehabilitation of Spinal Cord Injuries / Hyun- Yoon Ko. – Singapore : Springer, 2019. – 507 p.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.