РІВЕНЬ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБМІНУ В СПОРТСМЕНІВ‑СТРІЛЬЦІВ

Анатолій МАГЛЬОВАНИЙ, Ольга ПАЗИЧУК, Федір МУЗИКА

Анотація


У статті розглянуто залежність рівня фізичного навантаження лучників від енергетичної цінності їжі та втомлюваності. Мета роботи полягає у вивченні впливу енергетичного забезпечення та втомлюваності на рівень фізичного навантаження лучників. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, документальний метод, педагогічні спостереження, медико-біологічні методи та методи математичної статистики. До дослідження були залучені юні стрільці з лука, вихованці КДЮСШ-1 СКА та СДЮШОР «Електрон» м. Львова. Визначено відповідність енергетичних витрат стрільців з лука під час виконання ними фізичного навантаження, до енергетичної цінності спожитої їжі. Проаналізовано екскрецію креатиніну і сечовини в організмі стрільців з лука до та після фізичних навантажень.

З’ясовано, що норми фізіологічної потреби у білках, жирах, вуглеводах для стрільців з лука є завищеними, а енергетична цінність спожитої їжі не відновлює енергетичні витрати організму. Динаміка показників креатиніну засвідчила, що рівень фізичної працездатності в спортсменів-лучників вищий на ранкових тренуваннях. Кількість сечовини як до, так і через добу після виконання фізичного навантаження суттєво не відрізнялася, що свідчить про довготривалу роботу м’язів.


Ключові слова


добовий раціон, стрільці з лука, енергетичні витрати, фізичне навантаження.

Повний текст:

PDF

Посилання


Актуальні проблеми науково-методичного забезпечення підготовки збірної команди України зі стрільби з лука / Б. А. Виноградський, І. П. Заневський, А. Г. Киселевич, В. В. Сидорук. – Львів, 2004. – С. 60–65.

Валецька Р. Раціональне збалансоване харчування спортсменів / Р. Валецька // Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві : зб. наук. пр., Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки. – Луцьк, 2013. – Вип. 2 (22). – C. 98–101.

Образовательные программы по спортивному питанию / С. Н. Португалов, М. В. Арансо. – Москва, 2008 – С. 90–92.

Фус С. В. Оцінка харчування спортсменок-гімнасток високої кваліфікації з використанням комп’ютеризованої інформаційнї програми «Аналіз харчування спортсменів» / С. В. Фус, М. Й. Ящур // Спортивна медицина – 2010. – № 1/2. – С. 113–119.

Павлова Ю. Відновлення в спорті : монографія / Павлова Ю., Виноградський Б. – Львів : ЛДУФК, 2011. – 204 с.

Пазичук О. О. Особливості харчування кваліфікованих спортсменів-стрільців з лука / О. О. Пазичук // Науковий часопис Нац. пед. ун-ту імені М. П. Драгоманова. Серія 15, Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт) : [зб. наук. пр.]. – Київ, 2014. – Вип. 10 (51). – C. 91–95.

Сибіль М. Клінічна біохімія : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. фізкультурного профілю / Марія Сибіль. – Львів : ЛДУФК, 2015. – 210 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.