ОСВІТНІ ІННОВАЦІЙНІ ХАБИ ЯК ОРГАНІЗАЦІЙНА ПЛАТФОРМА ФОРМУВАННЯ НОВИХ ЗНАНЬ

Роман Шерстюк

Анотація


Вступ. Цифрова трансформація економіки потребує інноваційних
драйверів, оскільки ресурси розвитку в контексті впровадження наявних напрацювань вичерпуються. Зростає значущість національної інноваційної екосистеми, що забезпечує проведення наукових досліджень, створення інноваційних розробок та їхню комерціалізацію. Водночас заклади вищої освіти як найважливіші структурні елементи інноваційної екосистеми, як підтверджує світова практика, активно вбудовуються в цей механізм, відповідаючи за інфраструктуру та кадровий потенціал наукової та інноваційної активності. Підтвердженням цієї тези можуть бути, зокрема, статистичні дані Євростату про розвиток вишівського сектора наукових досліджень та розробок у розвинених країнах [1]. Зокрема, у Євросоюзі частка сектора вищої освіти у сумарних внутрішніх витратах на вказані цілі становить понад 23%, США – 13%, Японії – 12%. Частка зайнятих інтелектуальною діяльністю у сфері вищої школи ЄС – 32%, Японії – 24, України – лише 13%. Однією з ключових причин такого обмеженого потенціалу, які виявило Міністерство економічного розвитку та торгівлі, є відсутність в університетах стимулювальних умов для розроблення продуктів та створення інтелектуальної власності [2]. Підтримуємо думку авторів [3] в контексті того, що виконання інформаційно- консалтингових, науково- інноваційних та виробничих сервісів, має покладатися на міжнародні інноваційні хаби сектора вищої освіти, які теж повинні працювати на базі українських вищих навчальних закладів як інноваційні платформи для акселерації інноваційних проєктів.
Мета – надання рекомендацій щодо використання освітніх інноваційних хабів як організаційної платформи формування нових знань.


Повний текст:

PDF

Посилання


Intramural R&D expenditure (GERD) by sectors of performance and source of funds.European Commission Database. – URL: http://appsso.eurostat. ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=rd_e_gerd-fund〈=en

Кроссекторна експортна стратегія на 2019–2023 роки. Інновації на експорт. – Київ, 2019.

Інноваційна Україна 2020: національна доп. / за заг. ред. В. М. Гейця та ін.; НАН України. – Київ, 2015. – 336 с.

Інтеграція освіти, науки і бізнесу : колект. моногр. / за ред. А. В. Череп, Запоріжжя : Мокшанов В. В., 2021. Т. 9. – 378 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.