СУЧАСНІ ТРЕНДИ В АЛЬТЕРНАТИВНИХ ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ

Лариса Баль-Прилипко, Світлана Тарасенко, Богдана Леонова, Юрій Кушнір

Анотація


Людство потребує пошуку нетрадиційних джерел білка, а також їх популяризації на продуктовому ринку як здорової альтернативи м'ясному білку, який користується найбільшою популярністю. На сьогодні велику популярність мають раціони здорової їжі, а також різні системи харчування, засновані на заміщенні продуктів промислової обробки більш «натуральними». Не меншої актуальності набирає і вегетаріанство як система харчування. За цією системою з повсякденного раціону витісняють м'ясні продукти (свинину, баранину, яловичину) і на місце їм приходять інші джерела амінокислот. У разі виключенні з харчування білків тваринного походження потрібно мати на увазі, що рослинні білки мають менший ступінь засвоєння, ніж білки тваринного походження, тому вибір різних типів білкових продуктів упродовж дня має важливе значення [1].

Повний текст:

PDF

Посилання


Беркетова Л. В. Протеинсодержащие продукты – как альтернатива источникам белка в рационе / Беркетова Л. В., Еремина С. В. // Бюллетень науки и практики. – 2018. – № 8. – URL: https://cyberleninka.ru/ article/n/proteinsoderzhaschie-p rodukty-kak-alternativa- istochnikambelka-v-ratsione (дата обращения: 05.10.2021).

Бычкова Е. С. Технологические особенности и перспективы использования растительных белков в индустрии питания / Бычкова Е. С., Рождественская Л. Н. // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2018. – № 2. – URL: https://cyberleninka.ru/article/n/tehnologicheskie- osobennosti-i-perspektivy-i spolzovaniya-rastitelnyh- belkov-v-industrii- pitaniya-chast-1-analiz- pischevoy-i (дата обращения: 05.10.2021).

Степуро М. В. Сравнительная оценка биологической ценности белков растительного сырья / Степуро М. В., Хапрова Е. Н. // Известия вузов. Пищевая технология. – 2010. – № 4. – URL: https://cyberleninka.ru/article/n/ sravnitelnaya-o tsenka-biologicheskoy- tsennosti-belkov- rastitelnogo-syrya (дата обращения: 05.10.2021).

Onwezen M. C. A systematic review on consumer acceptance of alternative proteins: Pulses, algae, insects, plant- based meat alternatives, and cultured meat /Onwezen M.C., Bouwman E. P., Reinders M. J., Dagevos H. // Appetite. – 2021. – Vol. 159, № 4. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.105058

Matti Wilks. What does it mean to say that cultured meat is unnatural? / Matti Wilks, Matthew Hornsey, Paul Bloom // Appetite. – 2021. – Vol. 156, № 1. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.104960


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.