ОСНОВИ ДІЄТИЧНОГО ХАРЧУВАННЯ ХВОРИХ НА АТЕРОСКЛЕРОЗ

Л. Баль-­Прилипко, Н. Власнюк, В. Ліченко

Анотація


Основним чинником здорового способу життя Всесвітня організація охорони здоров’я визнала виключення з раціону «нездорової їжі», оскільки її систематичне вживання призводить до появи низки хронічних захворювань харчового походження, переважно хвороб серця (близько 60 % від загальної кількості зареєстрованих випадків), з яких основною є визнано атеросклероз, що став причиною смерті 17,9 мільйона людей лише 2015 року. Вірогідними причинами його розвитку визнані високий артеріальний тиск (13 % смертельних випадків), куріння (9 %), цукровий діабет (6 %), недоїдання (5 %), високий вміст холестерину у крові.

Метою дослідження було визначення складу дієти, спрямованої на зменшення ризику розвитку атеросклерозу, головною причиною якого є пов’язане з порушеннями циркуляції крові ураження оболонок артерій.


Повний текст:

PDF

Посилання


McCance KL, Huether SE: Pathophysiology. The Biologic Basis for Disease in Adults and Children. – 7th ed. – St. Louis : Elsevier, 2014.

United States Center for Disease Control. National Health and Nutrition Examination Survey (PDF), 2012.

Дієта 10: стіл при захворюваннях серцево-­судинної системи [Елек- тронний ресурс]. – Режим доступу: https://krasivovnorme.ru/dieti/49- dieta‐10.html. (дата звернення: 24.10.2020).


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.